maandag 12 april 2010

De uitrusting


De fietsreis naar Santiago wordt mijn eerste fietsvakantie ervaring. Of het een vervolg zal krijgen, moet ik nog even afwachten, maar het lijkt me beslist leuk. Ik begin met een simpele uitrusting: een nieuwe fiets en de rest via marktplaats aangeschaft. Niks geen bijzonders. Ik fiets altijd in gewone kleding, geen speciale fietskleren, nooit een 'koersbroek", geen spd klik-pedalen...geen petje, geen handschoentjes. Dus zal ik dat ook nu niet doen. Wel wat licht shirts bij Lidl gekocht met cool-max stof, wat uitstekend kan ademen. Ook geen helm of pet. Gebruik wel zonnebrandolie. Een helm is inmiddels verplicht in Spanje, wellicht dat ik er daar een koop. Moet nog wel een ademend jasje versieren. Merk het meteen wanneer de stof niet ademend is. Zelfs je armen worden nat.

Ook moet ik nog een goede slaapzak aanschaffen en een paar geschikte schoenen. Zou ook op klompen kunnen fietsen. Doe ik nu ook vaak, maar in Spanje kan het best 35 graden zijn, wat ik op zich geen probleem vind, maar dan heb ik liever ademende schoenen.

De fiets

Batavus Apache Suprema. 28 inch wielen. Vooral vanwege het gewicht.
De fiets heeft 27 versnellingen. Kleinste verzet is 1,5 meter per trapper omwenteling. Daarmee hoef ik niet gauw te gaan lopen.

Simpele AGU fietstassen voor en achter. Niet de mooie waterdichte Vaude´s, wellicht later eens.
Paar weken geleden bedacht dat ik ook maar een brandertje en pannen mee neeem. Weer bijna een kilo, maar het lijkt me wel een leuke activiteit voor ´s avonds. Ik was van plan om veel muesli te eten, een uitstekend krachtvoer. Mooi licht ook. Zeer geschikt als ontbijt voor de lunch. We zullen wel zien wat de SuperU voor me in petto heeft.

Voorlopige uitrustingslijst.

Achtertassen 950x 2 2050
voortassen 850 2 1300
stuurtasje 750 750
tent waterdicht 5000
laapmat Thermarest 1050
slaapzak Vaude Mandanlight 1200
lakenzak 300
broek lang 750
broek kort 450
t-shirt 230 2 460
fleece trui 450 1 450
onderbroeken 60 3 180
sokkenpaar 50 3 150 fietsjasje 400
regenpak 800
scheerapparaat 300
toiletartikelen 305
telefoon+lader 125
sloop 125
stoel?
450 boek
400 beurs
300
bandenplakset 125
washandje 50
zeep 50
zonnebrandolie 120
handdoekje 70
sandalen 750
campinggaz brander 264
gasblikje cv 270 Plus 230
pannen 350
bestek 150
olie 180
muesli 250
instant maaltijd 350
spaken 80 kettingolie?
80 kaarten,
gidsen 600
paspoort, boekje,pen 60
restant 310

TOTAAL 19614




Voorbereidingen

Doel is om half mei te vertrekken. Vier weken later is het de langste dag, dus hoeft er geen gaslamp mee. Bedoeling is ook om de oostelijke route te fietsen, dus door de Ardennen naar Vezelay, waar vele pelgrimswegen samen komen. Deze route is wat meer geaccidenteerd, maar daar laat ik me niet door afschrikken. Waarschijnlijk kom ik er wat minder nederlanders tegen, want de meeste fietsverhalen die ik lees zijn van mensen die de route vanaf Haarlem via Chatres kiezen. Ik krijg dus na enkele dagen meteen flinke heuvels te verwerken. Ik kom ook verhalen tegen van mensen die knieproblemen hebben in noord Frankrijk. Kennelijk veroorzaakt door overbelasting in de Ardennen.
Het is trouwens ongelooflijk wat je kunt vinden over het pelgrimeren naar Santiago. Heel wat websites heb ik gelezen. In een bestand sla ik adressen op, info over uitrusting enz. Mooie droogtrainingen voor lange winteravonden...

In de afgelopen weken ben ik weer een beetje begonnen te fietsen. Dat ik doe ik de hele winter wel door, naar de dorpen in de omgeving, maar dat houd met 15 km per week wel op. Inmiddels in drie weken zo ´n 10 uur gefietst. Vorige week vrijdag mijn nieuwe fiets gehaald (Batavus Apache Supreme) Deze is zes kg lichter van mij vorige Raleigh, welke 21 kilo woog. Uiteraard voorzien van geveerd zadel en geveerde voorvork. De nieuwe heeft dat niet en dat moet wel even wennen. De kilometer teller staat nu op 45. Na flink prutsen met stuur hoogte, zadelhoogte, zadelhoek etc benader ik weer aardig de maten van mij oude fiets, waarvan ik alle maten had opgeschreven.

De datum voor vertrek heb ik geprikt op 18 mei. Zomaar, om een datum te hebben. Morgen dus nog 5 weken te gaan. Dat geeft genoeg tijd voor nog wat extra training. Ik probeer nog een 500 km te fietsen voor die datum. Dat is elke week een uur of 4 tot 5 op het zadel.

Eerst thuis nog proberen de verbouwing zover af te krijgen dat we de nieuwe ruimtes kunnen gaan bewonen.


Aanleiding tot de pelgrimstocht

Altijd al gedacht dat ik nog eens naar Santiago wilde fietsen. Op een keer wanneer ik tijd zou hebben. Maar er was altijd vanalles, waardoor een lange tijd achter elkaar van huis zijn niet zo voor de hand lag.

Enkele jaren geleden werd ik geraakt door het enthousiasme fan pastoor Jan van de Wal uit Bolsward. Drie avonden was ik met een groepje bij hem te gast en werden we zeer aangenaam verrast door de rijke symboliek die is verbonden aan de pelgrimstocht naar Santiago de Compostello. Van de Wal heeft de tocht vroeger gelopen en staat ook aan de wieg van het friese Jabikspaad. Vanaf die tijd begon ik er meer over te lezen. Overal kom je de heilige Jacobus tegen. In Wommels is een Jacobuskerk, waar ik het eerste stempel wil halen. St. Jacobi aan de waddenzee is het vertrekpunt van het friese Jabikspaad. Het loopt uiteraard door Leeuwarden, over de Jacobsstraat, door de Jacobspoort naar het zuiden. De melkweg volgend, wanneer die zomers richting zuidwest staat. Stella Maris, ster van de zee, ster van Maria. Leuke dingen waar ik meer van wil weten.
Naast de historische kant van het volgen van oude pelgrimsroutes, ben ik ook een enthousiaste fietser. Zie niet op tegen de kilometers en de hellingen. Ben er goed voor gewaarschuwd om er vooral geen wedstrijd van te maken, maar royaal de tijd voor mooie dingen te nemen. Dus niet in drie weken, maar minimaal 4 weken. De tocht is ca 2800 km, dus is het gemiddelde dan 100 per dag. Het doel is uiteraard de weg er naar toe.