zaterdag 22 mei 2010

dag 1 t/m 4








Dinsdag 18 mei
Iets over half negen arriveren we met de auto in St. Jacobi. Naast de kerk parkeren we. Op straat een man in lichtblauwe trui: Tjipke. Natuurlijk dat kan,want hij woont in St. Jacobi. We stappen uit, ik wil snel beginnen om de fiets uit de auto te halen.
Eerst maar een bakje koffie, Halbe.
Ik volg Tjipke naar binnen, hij laat me voor gaan het zaaltje in van de kerk en dan zie ik ze zitten. Niet alleen Siem en Lourens die ik had verwacht, maar daar zitten wel 20 mensen in een kring aan de koffie. Allemaal geef ik ze een hand en ik krijg het er spontaan warm van. Na een korte toespraak, zingen ze voor mij vierstemmig een aantal liederen. Tineke en haar zus spreken mij een Ierse zegen bede toe. Ik kan nauwelijks de ogen droog houden. De woorden van de liederen die ik ook zelf vaak zong, krijgen opeens een andere lading. Dan naar buiten, onder pianospel van Hindrik van der Meer..." De frede van de greiden wês mei dij....."
De fiets opladen en ik fiets weg, naar het noorden: de waddenzee.
Onder de banden knerpen de miljoenen jacobsschelpjes, van het paadje naar de waddendijk. Ik zie een nieuw huis, met modern strak dak in de vorm van een beschermende Jacobsschelp. Zie een koppeltje gele kwikstaarten. Fiets langs het wad, snuif de zeelucht op. Meeuwen soaren boven de dijk. Ik ben op weg. Bijzondere start.
Eerst korte stop in Stiens, de route loopt op 30 meter van het huis van L. langs. Fles bijgevuld en gehoord dat het plan van deze ochtend door Tjipke was bedacht.
Weer verder door Leeuwarden (Jacobsstraat), Wirdum, stop tussen Friens en Irnsum. Eet brood. Kijk op boerderij van Bas en Elly uit. Het is koud. Fiets even naar de boerderij. Spontaan krijg ik van Elly een kadootje: een engeltje " to pin on your shoulder" Met het engeltje fiets ik nu naar Santiago.
Moeilijk om de route vaak vast te houden. Maar ik weet zo ongeveer de route en vind het steeds weer terug. Fiets door naar Steenwijk, Blokzijl, Zwolle. Vind na Zwolle een minicamping. Om 22. uur lig ik in de slaapzak. En slaap prima.
Volgende dag de Hanzeroute opgepakt. Uitstekend aangegeven. Duurt lang. Want de route slingert langs alle mooie dingen van de IJsselstreek. Maar veel kilometers, zonder veel naar het zuiden te geraken. Maar het is wel genieten. Veel vogels. Ooievaars. " Unlân", wat niet produceert, maar wel mooi is. Verschillende stops op luwe plekjes, want het is nog koud. Eten gekookt overdag. Rijst met prut... ´s Avonds laat in Aerdt aangekomen. Weer prima geslapen.
Dag drie
Vanuit Aerdt naar Panningen. Daar om halfelf over de Rijn. Veel warmer weer nu, veel meer fietsers op de weg. Klein pontje, speciaal voor fietsers en voetgangers. Het is erg druk op de rivier. Grote golven, je moet je beslist vasthouden, zo gaat het kleine bootje te keer. In Millingen aan de wal gezet. Nu de Maasland route opgepakt. Van Millingen naar Maastricht 220 km, wederom langs alle moois van de streek. Na 20 km (?) kom ik in Berg en Dal. Ik moet van de fiets, kan de helling niet opkomen zonder mijn kniën te forceren. Dus lopen. Onderweg weer heerlijk zitten lezen in het boek van Gerard Knol. Deel over afbraak theologie. Dan verder lopen en weer op het zadel. Kilometers heerlijk landschap. Lijkt wel Denemarken. Veel routes parallel aan het Pieterpad. Zie ook de eerste lange afstand wandelaars, maar ze gaan niet naar Santiago.
Ik fiets de hele dag op de spaarstand. Al drie dagen noorden wind, dus het gaat heel relaxed. Ik weet dat er nogal wat mensen in Frankrijk knie problemen hebben na het passeren van de Ardennen. Tot no toe nergens last van. Wel van wat spieren, maar " no pain, no gain". Op het zadel zitten is ook geen probleem.
Ik overnacht onder Venlo, nadat ik (per ongeluk) in Duits bos was geraakt.

Dag vier
De topdag van deze reeks.
Luie dag. Ook vandaag. Heerlijke temperatuur.
Na 20 km. (al weer) over de maas met pont. Ik zie een prachtige west oever in de zon, dus daar fiets ik naar toe. Op een bank zit een man. Fiets staat er naast. Hij spreekt me aan. Ik versta hem niet (een oor zit dicht, moet ik nog even openspuiten, komende dagen...) Na een aantal zinnen vraag ik hem. Bent u toevallig filosoof?
Dat vragen wel meer mensen mij. zegt hij. Hij is WAOer, maar schrijft boeken over filosofie en levensgeluk. Ik praat twee uur met hem. Hij spreekt 80% van de tijd en vindt dat ik goed kan luisteren..haha. Toch is het een goede waarnemer en hoor ik mooie dingen, die tot nadenken stemmen. Ik krijg zijn kaartje, geef hem de mijne en hij vertrekt. Ik droog de tent en maak koffie. Om twee uur fiets ik verder. Vaak over de Maas met pontjes.
Bij een klein pontje, particulier dus duur, moet ik 1,50 betalen. Er is nog een fietser en de pontbaas neemt rustig de tijd. Aan de andere kant staan al een aantal fietsers te wachten. Na tien minuten vertrekken we.
" Ik zal proberen de overkant veilig te halen" We hadden het over St Christoffel gehad..
Aan de overzijde houdt hij me even tegen. "Kijk", zegt hij. En geeft me mijn geld weer terug. Pelgrims worden gratis overgezet.
Ik kom op een soort schiereiland terecht met allamaal bungalows, recreatie plassen, weet niet hoe verder. Fiets weer terug naar de pont en vraag de weg. De tegenvraag is vaak waar ik naar toega, gezien mijn bepakking. Ook nu weer ontspint zich een diepgaand gesprek, over het waarom, de doelen, de doelen in het leven.
Om zes uur kom ik in Urmond aan, bij mijn oude Deltavliegvriend. Ik eet en slaap daar om de volgende dag naar Maastricht te vertrekken. Het echte begin van de routeboekjes die ik bij me heb.

Halbe Klijnstra
Urmond, 22 mei 2010